Search Task

BAS ERP ДЛЯ МЕБЛЕВИХ ПІДПРИЄМСТВ # 12 | ГЛОБАЛЬНІ НСІ.СПРАВОЧНІКІ ДЛЯ НАЛАШТУВАННЯ СТРУКТУРИ НОМЕНКЛАТУРИ

09.06.2020

Мета сьогоднішнього огляду:

Розглянути перелік довідників системи в BAS ERP, які використовуються для налаштування структури номенклатури компанії і визначити послідовність їх заповнення.

Як Ви вже могли зрозуміти з попередніх оглядів, основними довідниками для налаштування номенклатури в системі є довідники «Види номенклатури» і «Номенклатура», але перед їх налаштуванням рекомендується налаштувати (тобто – заповнити) пов’язані довідники. В принципі, їх заповнення можна зробити і в процесі заповнення основних довідників, але, з моєї точки зору, зручніше їх заповнити спочатку. Склад допоміжних довідників залежить від основних параметрів системи, але в даному огляді, як я говорив раніше, ми налаштовуємо довідники, які нам знадобляться для досягнення поставлених перед системою цілей автоматизації.

Отже, перед заповненням довідника Види номенклатури, нам треба заповнити довідники:

Одиниці виміру – створити всі одиниці виміру, які будуть використовуватися в системі. Довідник доповнюється по мірі необхідності.

Політика обліку серій – налаштувати політики обліку серій (яким чином здійснюється облік ТМЦ визначається в рамках налаштування фінансового контуру системи).

Набори упаковок – налаштувати стандартні розміри упаковок і кількість номенклатурних одиниць в упаковці. За допомогою упаковок можна налаштувати перерахунок одиниць вимірювань, наприклад, шурупи – купуємо упаковками в блістерах по 100 штук, а споживаємо в нормах витрати на виріб вказуємо поштучно. Нам треба створити відповідну упаковку і перераховувати блістери в штуки, або фарба, яка закуповується банками по літру, а споживається у виробництві в мілілітрах або грамах.

Цінові групи – довідник використовується для призначення цінових груп номенклатури, для призначення цін і знижок в рамках налаштування функціональності по CRM і продажу.

Група аналітичного обліку – довідник призначений для налаштування аналітичних груп обліку номенклатури, для розподілу виробничих витрат, а також, для формування аналітичної звітності (яким чином здійснюється аналітичний облік ТМЦ визначається в рамках налаштування фінансового контуру системи.

Група налаштувань фін. обліку – довідник призначений для налаштування рахунків обліку руху номенклатури в бухгалтерському обліку (яким чином здійснюється облік ТМЦ визначається в рамках налаштування бухгалтерського контуру системи).

Способи забезпечення потреб – довідник призначений для налаштування способу забезпечення потреб. Способи забезпечення можуть налаштовуватися для виду номенклатури, для номенклатури, для складу і налаштовуються в рамках налаштування функціональності блоку Закупівлі. Під способом забезпечення розуміється закупівля, власне яке зовнішнє виробництво (у переробника), а також – збірка або розбирання комплекту. Найпростіше налаштовувати забезпечення для виду номенклатури, а при необхідності, в подальшому, уточнювати для кожної позиції номенклатури.

Схеми забезпечення – довідник призначений для налаштування параметрів забезпечення складу, в довіднику налаштовується яким способом і звідки (виробництво, закупівля, переміщення) забезпечується склад, термін поставки товару на склад від моменту замовлення до отримання і який період в днях забезпечується (наприклад – місяць).

Номенклатура – в довіднику формується список номенклатури компанії.

У наступному відео ми почнемо заповнювати послідовно всі ці довідники і почнемо з довідника одиниць вимірювань.

Рекомендуємо також до розгляду:

Вгору